Samlekortspillenes digitale evolution

Kartenspieler” (CC BY 2.0) af ohallmann

I dag kan man spille mange af de klassiske kortspil online, og også nye spil er kommet til. Vi fortæller her om, hvordan kortspil har gennemgået en digital evolution, samt hvordan spil som FIFA Ultimate Team benytter sig af kortspilselementer.

Kortspillet har udviklet sig med lynets hast i takt med den digitale udvikling. Fra at være et fysisk kortspil, der blev opfundet helt tilbage i år ni under det kinesiske Tang-dynasti, spredte det sig til resten af verden og i 1987 første gang blev tilgængelig lokalt på computere. Med tiden udviklede kortspillet sig til også at indbefatte de såkaldte samlekortspil, og et af de første af disse var Magic: The Gathering, som blev opfundet af matematiklæreren Richard Garfield. Det blev udgivet første gang i 1993 og var en umiddelbar succes!

Kort fortalt er samlekort et strategispil, som går ud på at vinde over sin modstander ved hjælp af en samling af kort, som hver især repræsenterer en værdi og har en række unikke egenskaber. Da Magic: The Gathering i sin tid blev udgivet bestod spillet af 295 forskellige kort, men på grund af populariteten trykte man nye kort og lavede nye serier, så den i dag består af 12.000 forskellige kort. Allerede i 1997 blev spillet digitaliseret, da det første computerspil ved navn Magic: The Gathering (MicroProse) udkom. Siden da er fire spil mere udgivet, det seneste Magic: The Gathering Arena i 2019.

Samlekortideen blev hurtigt kopieret af andre, som udviklede flere af de koncepter, vi kender i dag. Pokémon er for eksempel en varian af dette, som de fleste kender. Men her er ideen udviklet en smule anderledes, så man også kan bytte kort med hinanden, og nogle nøjes blot med at samle unikke kort i samlemapper.


Gamescom visitors wait in line to play t” (CC BY 2.0) af verchmarco

Den digitale udvikling tager fart

I løbet af det nye årtusinde tog den digitale udvikling af samlekortene for alvor fart i takt med, at internettet blev udbredt og spil endnu mere populære i den brede befolkning. I 2014 udkom Hearthstone: Heroes of Warcraft, som året efter fik sin egen smartphone app og i dag spilles til flere af de store e-sportsturneringer. Kort til de private spil kan enten købes via virtuelt guld, man vinder i spillet eller med rigtige penge. Udover de mange virtuelle samlekortspil, der er udgivet, er der også spil som FIFA Ultimate Team (FUT), der bruger elementer fra disse spil. FUT er en del af FIFA20-spillet, hvor du kan sammensætte hold baseret på spillere fra alle de største ligaer inklusiv Superligaen, da de forsøger at give spillerne en næroplevelse, der ligner den, bettingvirksomheder giver med Superliga betting og andre odds til internationale ligaer, der gør det muligt at følge dit favorit hold og sammensætte væddemål som du ønsker. I FUT findes der for eksempel spillerpakker, hvor man kan købe tilfældige spillere fra alle de forskellige europæiske ligaer, hvilket tilføjer spillet en dimension af held og spænding, som mange godt kan lide.

Samlekortene fortsætter sandsynligvis den fart og udvikling, de har taget indtil nu med integrering på de forskellige mainstream medieplatforme. Kortspillet er måske flere tusinde år gammelt, men det betyder ikke, at det er et dødt spil, eftersom kreative digitale ildsjæle hele tiden finder nye måder at udnytte de gamle spil på.

Comments are closed.