4 finurligheder du måske ikke vidste om kortspil

Kilde: Unsplash

Hvis du er en af dem, der elsker at spille kortspil som Hjerterfri, så ved du sikkert allerede en masse omkring kort. Der findes dog fascinerende historier omkring kortspil, som mange mennesker ikke kender til. Vidste du for eksempel, at hver konge i et sæt kort repræsenterer en berømt hersker fra historiebøgerne? Vi kigger her nærmere på nogle af kortspils mest finurlige historier.

Kortspil som Hjerterfri har eksisteret i århundreder

Historikere diskuterer stadig oprindelsen af kortspil. Mange af dem er af den opfattelse, at det første kortspil blev opfundet i Kina omkring det niende århundrede. Siden kom adskillige nye kortspil til, og det førte faktisk til en del problemer rundt omkring i verden. Især i Europa hvor historikere har fundet ud af, at kortspil i Middelalderen blev bandlyst i mange lande. Siden er kortspil dog blevet meget mere udbredt. Kortspil kan den dag i dag findes i langt de fleste lande.

Kort kan bruges til meget andet end Hjerterfri

I dag bruges kortspil ikke kun til spil som Hjerterfri, men også til meget andet, eksempelvis bruger mange tryllekunstnere kort som et led i deres tricks. En af de mest berømte tryllekunstnere, der tryller med kort, er amerikaneren David Blaine, der foruden korttricks, også har andre tricks i ærmet. I Blaines seneste stunt brugte han eksempelvis 50 balloner til at flyve 7,5 kilometer over ørkenen i Arizona, USA.

Andre bruger kortspil til at bygge korthuse, mens andre bruger dem til spådom. Den mest almindelige brug af spillekort må dog være hos kasinoer, hvor kortene bliver brugt i spil som blackjack og poker. Sidstnævnte er faktisk verdens mest populære kortspil, og i Danmark er det også meget udbredt. Ifølge Faktalink spiller et sted mellem 20.000-50.000 danskere nemlig poker, som desuden er populært blandt mange fodboldstjerner som eksempelvis Neymar. Den brasilianske superstjerne, der spiller for Paris Saint-Germain, en af favoritterne til at vinde det franske mesterskab med odds 1.12, hvis vi ser på markedet for betting, er en af verdens bedste fodboldspillere, og måske kortspil har medvirket til hans succes.

Kortspil har nemlig vist sig at være godt for udviklingen af menneskers færdigheder, som strategi og beslutningsevner, hvilket selvfølgelig er vigtige evner for en fodboldspiller. I Neymars eksempel har hans naturlige talent, den hårde træning og skræddersyede diet været vigtige komponenter i hans udvikling, men den mentale del har været mindst lige så vigtig. Ofte plejede Neymar at vælge de forkerte løsninger, men det er tydeligt at se, at han er blevet en meget bedre beslutningstager. Så måske poker har været medvirkende til forbedringen.

Spillekort er blevet til samleobjekter

Flere og flere er begyndt at samle på spillekort, og det er derfor en industri i vækst. Mange af de eksklusive spillekort bliver kun produceret i et begrænset antal, og de kan derfor være svære at få fat på. Endnu sværere er det dog at få fat på de bedste antikke kort, som kan være ret dyre.

Man behøver dog ikke at være lige så rig som Bill Gates eller Tesla-chefen, Elon Musk, der for nyligt overtog rollen som verdens rigeste mand, hvis man ønsker at samle på antikke kort. Men hvis du leder efter et af de mere sjældne kort, som eksempelvis et antikt håndmalet kort, kan du dog godt regne med at skulle af med titusindvis af kroner.

Kilde: Unsplash

 

Kort har forskellige værdier

Alt efter, hvilket spil du spiller, vil de enkelte kort selvfølgelig have forskellig værdier. Men vidste du, at kultur faktisk også har noget at sige, når værdien af et kort bestemmes. Et godt eksempel er den britiske regel, der ændrer dronningen til det mest værdifulde kort, fordi det er en dronning, der er ved magten. Det giver egentligt meget god mening. Det er nemlig ikke unormalt, at kort bliver kædet sammen med rigtige konger og dronninger, hvor eksempelvis kongekortene i de britiske og franske udgaver af kortspil repræsenterer de berømte herskere som Cæsar, Kong David, Kong Charles og Alexander den Store.

Der findes altså mange fascinerende historier omkring spillekort, som du nu kan dele med familie og venner, næste gang I spiller.

Comments are closed.